. . doar eu si gandurile mele , aici :)

Am un ﯧer !

Wednesday, March 23, 2011

Bambi, puiul de căprioară pe care cinefilii îl adoră de aproape şapte decenii

"Bambi"“Bambi” e un film dramatic pentru copii despre un pui de caprioara care ramâne singur pe lume dupa ce mama sa e împuscata de vânatori. Înconjurat de mici animale salbatice din padure si de pasari, Bambi învata sa vorbeasca si sa se descurce. Cel care îi e mereu alaturi si care îl învata cele mai multe lucruri, desi face haz de naivul Bambi, e prietenul sau urecheat, iepurasul Thumper.

Filmul a dus-o rau la Box Office la prima sa lansare, în 1942, fiindca era în timpul razboiului, dar si pentru ca i-a deranjat pe vânatori. Mai multe grupuri de vânatori sportivi din SUA au declarat atunci ca filmul este o insulta pentru ei si au criticat portretizarea oamenilor ca personaje negative ale povestii.

Muzicianul Paul McCartney, fostul component al formatiei Beatles, a spus ca interesul lui pentru a apara drepturile animalelor a fost stârnit de animatia “Bambi” în care mama puiului de caprioara e ucisa de oameni. În 2006, fragmente din animatia “Bambi” au fost folosite în America într-o campanie publica de prevenire a incendiilor de padure si de conservare a animalelor salbatice. “Bambi” a dat si numele unui curent ideologic, caci atitudinea de a critica în public cruzimea fata de animalele dragute si adorabile a fost botezata “Efectul Bambi”. Animatia lui Walt Disney a fost creditata si pentru propagarea miscarii vegetariene. Unii bucatari folosesc sintagma “Efectul Bambi” pentru a descrie lipsa de interes a clientilor fata de pestii întregi, fiindca respectivii clienti nu vor sa aiba în farfurie ochi care sa-i priveasca.

"Bambi"“Bambi” a fost nominalizat la trei Oscaruri în 1943, toate pentru muzica si sunet, iar Walt Disney a câstigat un premiu special la Globurile de Aur în 1948 pentru influenta pe care a avut-o asupra industriei filmului cu aceasta animatie. Muzica din “Bambi” e compusa de Frank Churchill, care a creat muzica si pentru “Alba ca Zapada”, primul lungmetraj animat de la Disney. Fiecare personaj din “Bambi” are propriile sale cântecele, iar acestea construiesc povestea poate chiar mai mult decât dialogurile în sine.

Donnie Dunagan (vocea lui Bambi) si Peter Behn (vocea lui Thumper) s-au cunoscut abia în 2011Donnie Dunagan si Peter Behn, actorii care au dat vocile pentru puiul de caprioara Bambi, respectiv, pentru iepurasul Thumper, s-au întâlnit prima data abia recent. Cei doi nu s-au vazut niciodata de când au înregistrat vocile pentru animatia lansata în 1942, potrivit Cinematical. Pentru Peter Behn rolul lui Thumper a fost singurul din cariera actoriceasca. Thumper e un iepure care are un obicei ciudat de a tot pocni dintr-un picior, mai ales când e entuziasmat de ceva sau când se prapadeste de râs.

Iepurasul Thumper si o prietenaAnimatia “Bambi” are la baza povestirea “Bambi, A Life in the Woods / Bambi, o viata în padure” scrisa de autorul austriac Felix Salten. Compania Disney a luat în 7 februarie 2006 decizia producerii unui film care e o semicontinuare – “Bambi and the Great Prince of the Forest”, adica “Bambi II”. Continuarea are actiunea plasata undeva la mijlocul actiunii din animatia “Bambi”, când Marele Print al Padurii se straduie sa-l creasca pe Bambi cel orfan de mama, iar puiul de caprioara pune la îndoiala iubirea tatalui sau. În majoritatea tarilor, “Bambi 2? nu a ajuns în cinematografe, ci s-a lansat direct pe DVD.

"Bambi"Continuarea nu a fost la fel de aclamata, dar animatia “Bambi” a fost clasata de Institutul American de Film (AFI) în topul celor mai bune zece filme de animatie. Clasamentul “10 Top 10?, realizat de 1.500 de specialisti în cinematografie în iunie 2008, include câte zece filme considerate cele mai bune pentru fiecare dintre cele zece genuri “clasice” de film american. “Bambi” a iesit pe locul trei în sectiunea de animatie.

Walt Disney si BambiPrima lansare în cinema pentru “Bambi” a fost în timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, în 1942 si au urmat alte sase relansari în deceniile urmatoare, iar din 1989 e disponibila pentru vizionarea acasa. Animatia cu celebra caprioara de la Disney a fost relansata în mai multe variante pentru vizionarea acasa, începând de la caseta din 1989 pâna la editiile pe DVD din anii 2000.

Din martie 2011 “Bambi” a fost re-lansata în varianta Blu-Ray si DVD (* asa cum o puteti gasi si pe CineShop.ro, aici). Noul pachet “Bambi” include mai multe bonusuri ce nu au mai fost disponibile pâna acum: documentarul “Inside Walt’s Story Meetings – Enhanced Edition”, doua scene taiate la montaj, un cântec ce nu a fost inclus pe coloana sonora, o galerie de imagini si jocul “Disney’s Big Book of Knowledge: Bambi Edition”.

Bambi si Thumper


mai multe detalii pe filme online gratis

No comments:

Post a Comment